Magazine Logo

Is er met die ouders wel samen te werken?

Pieter Remmerswaal

Ouderschapskennis

Een lichte verstandelijke handicap bij een kind gaat vaak samen met psychiatrisch of genetisch bepaalde problemen. Bijna even vaak wordt dat te laat ontdekt. Als de verstandelijke beperking of de psychiatrische stoornis al onderkend wordt, blijft het risico dat de gedragsproblematiek uit één van beiden wordt verklaard. Intussen verkijken ouders, leerkrachten en hulpverleners zich erop. Het kind loopt vast, ouders krijgen de schuld ergens van en hulpverleners dreigen de boot te missen. “Met die ouders valt niet samen te werken!” concludeert de aanmelder in deze casus. De casus toont de noodzaak aan van vroegtijdige, gespecialiseerde (‘duale’) diagnostiek. Hij behandelt ook de vraag welke positie men ouders in onderzoek en hulpverlening toekent, en beschrijft een tocht langs methodische valkuilen bij een complex kind met complexe ouders. Daartoe horen het vallen en opstaan van een onderzoekende ouderbegeleider (of ouderbegeleidende onderzoeker) die vanuit zijn methodiek soms andere prioriteiten stelt dan gebruikelijk is in de onderzoeksfase. De cursieve passages zijn reflecties van de ouderbegeleider. Trefwoorden: gehandicapte ouders, ouderbegeleiding bij LVG (licht verstandelijk gehandicapte) kinderen met een psychiatrische diagnose Pieter Remmerswaal is ouderbegeleider/supervisor bij De Banjaard, Psychiatrisch Onderzoeks- en BehandelCentrum voor kinderen en jeugdigen met een lichte verstandelijke handicap te Den Haag. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.



Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de website



Waardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de website



Participatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website