Magazine Logo

Thema II: Pleegzorg | Inleiding op het thema

Ouderschapskennis

In maart 2003 hebben we een heel nummer gewijd aan de pleegzorg. Dat vroeg om een voortzetting, omdat het onderwerp breed en complex is en omdat het veel discussie opriep. Discussie over de positie van ouders, de plek die zij mogen innemen in de driehoek ouders-kind-pleegou-ders. En discussie over de mate waarin familie en het sociale netwerk van ouders aandacht verdienen. Bess Lindeman beschrijft levendig de succesvolle plaatsing van vier kinderen in het sociale netwerk van hun overleden moeder. Maar het succes kwam niet vanzelf. Deze casus is vooral een verbijsterend verslag van de onmogelijkheden die toegewijde en bekwame netwerkleden op hun weg vinden. Het meest verbijsterend is dat het verhaal zo herkenbaar is. Hoe lukt het zoveel hulpverleners iedere keer weer om de netwerkpleegouders het gevoel te geven dat ze lastpakken zijn en ‘het belang van het kind’ in de weg staan — of om hen te schofferen, zoals Lindeman het uitdrukt — terwijl ze van geluk mogen spreken dat die mensen zich 24 uur per dag voor vier kinderen inzetten? Waarom participeren mensen die belangrijk zijn voor ouders en kinderen niet vanzelfsprekend bij het vinden van oplossingen? Mensen die de ouders en kinderen vaak veel beter kennen dan welke hulpverlener dan ook.Waarom niet verbinden en samenwerken, in plaats van in conflict, concurrentie of weerstand te schieten? De casus blijft het antwoord schuldig; in de nabeschouwing op het thema gaan Huibregtsen en Portengen ernaar op zoek. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.



Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de website



Waardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de website



Participatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website