Magazine Logo

Thema: Grootouderschap - wat weten we ervan? - Inleiding op het thema

Hanneke Miley en Pieter Remmerswaal

Ouderschapskennis

Toen wij, ouderbegeleiders/redactieleden, van onze dochters vernamen dat ons beider grootouderschap zich aandiende gebeurde er veel. Maar vooral de herinnering aan onze eigen ervaringen met aanstaand ouderschap kwam sterk naar de voorgrond. Natuurlijk ontbraken de trots en de roze wolken niet: je nageslacht zorgt dat je via hen voortleeft, en je bent trots op je kind en bij voorbaat op je kleinkind. Je bereidt je voor op je nieuwe rol waarin zich bijvoorbeeld een onbeheersbaar verlangen tot verwennerij aandient. Maar ook existentieel/angstige vragen als: wat als je kind iets bij de bevalling overkomt, en wat als haar kind niet gezond is, en vooral de angst dat je kleinkind in zijn/haar leven iets kan overkomen wat je je kind niet toewenst? Je ouderschap krijgt een extra dimensie: besef van verantwoordelijk-zijn in het kwadraat! En wat is de keerzijde als je het ouderschap van je kind helpt ondersteunen? Wat doe je als ouderbegeleider eigenlijk met grootouders? Informeer je naar hen bij de ouders die je begeleidt; nodig je hen ook uit? Realiseren we ons dat grootouder worden doorgaans niet alleen de aankondiging is van de laatste levensfase, maar ook dat je ouderschap via bewuste en onbewuste dynamieken opnieuw wordt aangewakkerd? Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.



Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de website



Waardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de website



Participatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website