Magazine Logo

De kunst om ouder te zijn van een puber - Een pleidooi voor ouderschap in het perspectief van solidariteit en volwassenheid

Rita Blaak

Ouderschapskennis

Eind 2009 verscheen het boek De grenzeloze generatie en de eeuwige jeugd van hun opvoeders, geschreven door Motivaction-onderzoekers Martijn Lampert en Frits Spangenberg. De onderzochte jongeren van de grenzeloze generatie zijn gericht op uiterlijk, merken, netwerken en kicks, zo stellen de auteurs. Positief is dat hun ouders het beste met ze voor hebben, bezorgd zijn en hun kinderen leren voor zichzelf op te komen. Daar staat echter tegenover dat ouders van nu niet streng voor hun kinderen zijn en te weinig tijd voor ze hebben. Volgens een meerderheid van de bevolking is de opvoeding te vrij - kinderen wordt te weinig geleerd zichzelf te beheersen - en ingewikkelder dan vroeger. 'Onze samenleving verwaarloost de jeugd en haar eigen toekomst door een gebrekkige overdracht van basiswaarden.' Met deze stelling bereikten de onderzoekers de media en minister-president Balkenende, die een exemplaar van dit door hem als 'belangwekkend' getypeerde boek in ontvangst nam. Is het werkelijk zo mis met puberend Nederland en vooral hun ouders? Is de beschuldiging aan ouders dat zij een 'alles kan, alles mag'-principe hanteren terecht? Klopt het dat veel ouders forever young willen zijn, waardoor hun kinderen zich superieur gaan voelen en ouders nauwelijks durven ingrijpen? De vraag is of hier sprake is van een staaltje onvervalste puber-dan wel van parentblaming of van een verontrustende waarheid, waarvoor we graag de ogen sluiten. In deze bijdrage wordt een poging gedaan een tip van de sluier op te lichten van dit complexe vraagstuk. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.



Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de website



Waardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de website



Participatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website